• Amiről, még biztosan hallani fogunk a jövőben: „SAVE!”

  16December

  Amiről, még biztosan hallani fogunk a jövőben: „SAVE!”

  Amiről, még biztosan hallani fogunk a jövőben: „SAVE!”


  ​Tudományos kutatások a szennyvíz és a mezőgazdasági műtrágyák használata által okozott túlzott nitrogénszintet veszélyesebbnek tekintik, mint a növekvő CO2 szintet és az éghajlatváltozást.

  A LAUFEN ezért felelősséget vállalt azzal, hogy céljaként nevezte meg a víz ésszerű használatát és a szennyvíz újra hasznosítása alapvető fontosságúnak tekintik a jövőben. Ez nagy kihívást jelent a cég számára, de egyben sok lehetőséget is rejt magában.

  Az úttörő innováció, amit elterveztek és amelynek célja az egészségügyi ágazat forradalmasítása, valamint a világon gyorsan növekvő városok meglévő szennyvíz infrastruktúrájának modernizációja. A LAUFEN gyár kezdésként egy új környezetvédelmi terméknyilatkozatban is formalizálta az erőforrások felhasználásáért és a környezeti hatásokért fennálló felelősségét. Ennek érdekében a cég a teljes kerámiacsaládja környezeti minőségének igazolását befejezte, valamennyi közép-európai gyártóüzemében és megszerezték a ISO 14025, EN15804 és az EN16578 tanúsítványokat.

  A Svájci Vízügyi Tudományos és Technológiai Intézet (továbbiakban Eawag) és a LAUFEN kifejlesztett egy vizeletelvezető WC-t, amely a fenntartható városi vízgazdálkodás forradalmasítójaként jelent meg.

  Továbbá , hogy a design is a legmegfelelőbb legyen a LAUFEN együttműködésbe kezdett az EOOS-szal, az osztrák formatervező társasággal egy forradalmi, új típusú hulladék szétválasztási WC létrehozására.

  „SAVE!” azaz Mentés! néven debütált Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatásával és „A WC-k forradalom!” című projekt, a La Triennale di Milano XXII. nemzetközi kiállításán mutatták be.

  Az új technológia meghozta azt az eredményt, amit vártak. LAUFEN első küldetése a vizeletre összpontosult, mivel az az ökoszisztémában a legkárosabb anyagokat tartalmazza. Az újítás célja az volt, hogy a szennyvízben található nitrogén 80%-át eltávolítsák. A rendszer a szennyvizet elválasztja a vizelettől és a szürkevíztől, és a kapott végtermék feldolgozhatóvá válik.

  Az ezt a koncepciót a LAUFEN alkalmazta is az új WC-jük kialakításában és „SAVE” néven mutatta be. A „kék elterelésű” fantázia néven futó evolúciót, az EOOS design stúdió alakította tovább és egy úgynevezett „vizeletcsapdát” tervezett, amelyet maga kerámia edény tartalmazz és ennek segítségével és a felületi feszültség felhasználásával a vizeletet egy rejtett nyílás felé irányítja.

  A vizeletet a nitrogén-, foszfor- és káliumszintje miatt jó műtrágyává és komposztgyorsítóvá teszi. Az EAWAG (Svájci Vízügyi Tudományos és Technológiai Intézet) kutatásának részeként a vizeletet decentralizált reaktorokkal kezelik tovább, amelyek eltávolítják a vizeletből a mikro szennyező anyagokat és az egyéb maradványokat.

  Így egy kezelhető Aurin nevű műtrágyát kapunk, amelyet a Svájci Szövetségi Mezőgazdasági Hivatal engedélyezett minden növénynél történő felhasználásra.

  Ezen az újdonság könnyen karbantartható és mégis technológiája, valamint a LAUFEN innovációja révén megkülönböztethető lett minden más csúcskategóriás WC-től.

  Tove Larsen az Eawag Városi Vízgazdálkodási Tanszék professzora szerint:

  „A szennyvízkezelés elengedhetetlen, ha a világ folyóinak és óceánjainak katasztrofális kárait akarjuk elkerülni.”

  „Ha a különböző típusú szennyvizeket elkülönítve tartják, nem pedig keverve, akkor ezeket a különféle áramlatokat fenntarthatóan lehet feldolgozni és felhasználható erőforrásokat lehet kinyerni” – magyarázta a LAUFEN szakértője.

  A SAVE! áttörést jelent a hatékony, higiénikus szennyvíz leválasztás iránti törekvésben, amely a végfelhasználó számára láthatatlan és mégis óvja vele környezetét. Ez az új termék a szennyvízkezelés jövőjének kulcsszereplője lehet.

Close
Ugrás az oldal tetejére