• Nulla energiaigényű hotellé változhat az elhagyatott IKEA - épület

    03Március

    Nulla energiaigényű hotellé változhat az elhagyatott IKEA - épület

    Nulla energiaigényű hotellé változhat az elhagyatott IKEA - épület

    Breuer Marcell: épületeivel, bútoraival átírta a dizájntörténelmet

    Breuer Marcell Lajos neve aranybetűkkel szerepel a modern építészet Hall of Fame-jében, mert a moduláris tervezés frontembereként szellemiségével és professzori tevékenységével alapjaiban határozta meg a XX. századot.

    Ikonikussá vált csővázas bútorai által forradalmasította a tervezést, azon kevesek közé tartozik, aki előtt még életében kiállítással tisztelgett a New York-i Metropolitan Museum. A dizájntörténelem valaha volt egyik legfontosabb alkotásaként jegyzik az 1930-ban bemutatott B35-ös modelljét, a kettős konzolos széket: ebből a korszakalkotó konstrukcióból fejlődött ki a konzolos megoldás, melyben a bútor vázát egyetlen, hajlított cső adja. Egzakt alapformákon nyugvó csővázas bútorait és berendezési tárgyait a Bauhaus legszebb termékei között tartották nyilván. 

    Az általa megalkotott épületek többsége a mai napig használatban van a világ legkülönbözőbb pontjain, ellenben Magyarországon egy darab Breuer-tervezte épületet sem találunk.

    Breuer egyik csúcsműveként emlegették a connecticuti New Haven-i tömböt, amelynek homlokzatát előregyártott betonpanelek alkotják. Az épületet 1970-ben fejezte be a világhírű magyar építész. Az eredetileg Amstrong Rubber Co. székházként funkcionáló épületet 1988 – ban a Pirelli vette birtokba, miután felvásárolta a korábbi céget. Ezután Pirelli Buildingnak nevezték, de nem sokkal később az IKEA tulajdonába került. A svéd cégóriás 1,2 millió dollárért továbbadta a Connecticut-beli Becker and Becker építész- és fejlesztőirodának, amely nulla energiaigényű szállodát kíván varázsolni belőle.

    Bruce Becker a vállalat igazgatója olyan butikhotelt és konferencia központot szeretne benne létrehozni, ami nulla energiaigényű, vagyis csak annyi energiát használ fel, amennyit saját maga meg is termel. Ezt pedig teljes mértékben napelemekkel szeretnék megoldani. Terv még az is, hogy a közeljövőben ez legyen az első olyan amerikai épület, ami passzívház tanúsítvánnyal rendelkezik.

    Beckerék úgy vélik, hogy a fantasztikus épületnek kiváló újrahasznosítási adottságai vannak. Az átformálás során arra törekednek, hogy a tömb megtartsa a Bauhaus – örökséget, ugyanakkor megfeleljen a modern kívánalmaknak.

    A kizárólag elektromos árammal működtetett épületben nagyrészt belső átalakítások lesznek: új tárgyalókat és konferenciatermeket rendeznek be a legfelső emeleten, illetve egy penthouse lakosztálynak is helyet szorítanak.

    Az építésziroda csak a belső tereket szeretné átalakítani, hogy megfeleljen egy hotel elrendezésének, de a külső homlokzathoz egyáltalán nem akarnak hozzányúlni, hiszen ez teszi az épületet jellegzetessé.

Close
Ugrás az oldal tetejére